وي متذکر شد:تپه تاريخي هگمتانه با وسعتي قريب به 40 هکتار در شمال شرقي همدان و در حد فاصل خيابانهاي اکباتان و شهدا و بلوار هگمتانه واقع شده و از جمله محوطههاي بزرگ و مهم باستانشناسي کشور محسوب ميشود.
وي افزود: جستجو در جهت يافتن شهر مادها از سالها پيش آغاز شده بود، دمرگان و کينز از جمله کساني بودند که پيشتر از ديگران متوجه هگمتانه شدند. شارل فوسي نيز در سال 1912 ميلادي از طرف موزه لوور در گودال معروف به شتر خواب يا گودال فرانسويها که مقابل موزه هگمتانه قرار دارد. دست به کاوشهايي زد که متاسفانه هيچگونه گزارشي از نتايج آن در دست نيست.
بيات اظهار داشت: پس از پيروزي انقلاب اسلامي کاوشهاي باستانشناسي در سال 1362 توسط يک هيات ايراني به سرپرستي دکتر محمد رحيم صراف و سال 83 توسط دکتر مسعود آذرنوش آغاز شد.
رئيس سازمان ميراث فرهنگي، صنايعدستي و گردشگري استان همدان خاطرنشان ساخت، اين پژوهشها تا سال 1385 ادامه يافت و در تحقيقات علمي، ترانشههاي متعددي به منظور شناسايي وضعيت تاريخي هگمتانه در اطراف و مرکز تپه ايجاد شد.
وي افزود: در طول اين عمليات گروه کاوش موفق شد شهر بزرگي را که با بهرهگيري از يک سيستم عظيم معماري مدون ساخته شده بود شناسايي کرده و بخشهايي از آن را که در قسمتهاي مرکزي، شرقي و جنوبي رديابي شده بود، بتدريج از خاک آزاد کند.
وي گفت: دستاورد فعاليتهاي گروه باستانشناسي، شناسايي مجموعه ساختمانهاي مربع شکل در عمق 2 تا 5 متري از سطح تپه است.
پيات افزود: مصالح به کار رفته جهت ساخت شهر، خشت و آجر در ابعاد متفاوت است و همچنين ادامه عمليات حفاري باعث شد که بخشهايي از حصار عظيم شهر به قطر تقريبي 9 متر و ارتفاع باقي مانده 8 تا 12 متر کشف شود. حصار مذکور که فواصل معين داراي برجهاي عظيم بوده. شهر کهن هگمتانه را در برميگرفته است.
وي در ادامه گفت: ادامه روند کاوش موجب شد که قسمتهايي از سيستم آبرساني شهر در قالب جويهاي متعدد نمايان شده و بخشهايي از اين جويها به فاصله نيم متر از حصار کشف در شرق هگمتانه و معابر کارگاه جنوبي بدست آمده است.
رئس سازمان ميراث فرهنگي، صنايعدستي و گردشگري استان همدان در خاتمه افزود: عمليات کاوش به سرپرستي آقاي دکتر مسعود آذرنوش و با اعتبار پيشبيني شده حدود يک ميليارد ريال در اوايل آبان ماه سالجاري آغاز ميشود./106
انتهای پیام/